Bayern München slog Barca med 2-0 när Lewandowski återvände, men tvivel kvarstår

Bayern München har besegrat Barcelona med 2-0 i vad som ansågs vara den stora comebackmatchen av förre stjärnan Robert Lewandowski. Även om Lewandowski hade sina chanser, säkrade mål i andra halvlek av Lucas Hernández (50') och Leroy Sané (54') Bayern alla tre poängen på ett bekvämt sätt.

Faktum är att hastigheten på Barcelonas kapitulation efter det första målet var imponerande. Bayern hade precis kämpat sig igenom de första 45 minuterna bara för att bryta dödläget genom en Hernández-nick efter en Joshua Kimmich-hörna. Sedan bara fyra minuter senare var matchen avslutad när Sané korkade upp Barcas försvar och gjorde 2-0.

"I den första halvleken hade Barcelona bättre chanser än vi - vår sista boll var inte riktigt där," sa Bayerns huvudtränare Julian Nagelsmann efter matchen. "Det blev mycket bättre under andra halvlek, och vår effektivitet gjorde skillnaden i dag."

Lewandowski, på egen hand, kunde förmodligen ha avslutat det i första halvlek. "Vi har tur att han skickade den där volley över ribban, och jag var där i andra chansen," sa Bayerns målvakt Manuel Neuer efter matchen. "Vi visade en bra defensiv prestation idag."

Den andra delen var äkta, men bara i andra halvlek. I den första halvleken var framför allt Alphonso Davies tvungen att rusa tillbaka vid flera tillfällen för att släcka bränder. Kanadensaren hade tur att hans foul på Ousmane Dembélé inne i straffområdet (44') inte bedömdes som en straff.

Sedan kom de två snabba målen av Bayern i andra halvlek som på många sätt kommer att måla över den första halvlekens många brister. Summan av kardemumman kvarstår dock att Rekordmeister, efter att ha kämpat i tre raka Bundesliga-matcher, återigen hade perioder då lagen hade problem med motståndaren.

Men kanske har fansen och media varit för hårda mot Bayern? ”Vi ska inte överdriva; vi vann våra CL-matcher, sa Neuer. "Vi hade utrymme mot Inter och Barcelona. Däremot måste vi göra det bättre mot kompakta lag längst bak. En sådan motståndare väntar nu på oss under helgen i Augsburg.”

Det finns ett element av sanning i Neuers uttalanden. Bayern hade en fantastisk start och många bedömare ansåg att Bundesliga avslutades i augusti efter segrar mot Frankfurt (6-1), Wolfsburg (2-0) och Bochum (7-0).

Med ett målresultat på 15-1 verkade Bayern ostoppbara i ligan, men sedan kom de tre oavgjorda matcherna. Först höll Gladbach Bayern oavgjort 1-1, sedan tog Union Berlin en poäng av Bayern i sin 2-2 oavgjorda match, och slutligen lyckades Stuttgart också oavgjort 2-2 efter att ha hamnat två gånger på Allianz Arena.

De tre Bundesliga-matcherna utan vinst avbröts av den mycket övertygande 2-0-vinsten mot Inter Milan på San Siro. Matchen mot Inter var kanske den bästa prestationen den här säsongen fram till de tio minuterna mot Barca idag som säkrade Bayern ytterligare tre poäng och en historisk 30 gruppspelsmatch i Champions League utan förlust – vilket motsvarar ett rekord från Real Madrid.

Kanske har media varit för hårda mot Bayern. Rekordmeister har nu besegrat Inter Milan och Barca i dödsgruppen och kan i princip kvalificera sig till nästa etapp med två segrar över Viktoria Plzen.

Tvivlen kommer att kvarstå tills resultaten förbättras i Bundesliga. Nästa är Augsburg, en lag som inte kommer att ge Bayern det utrymme som Barca gjorde i den här matchen. Dessutom kan Rekordmeister vara utan Hernández och Dayot Upamecano, som båda fick skador i kväll.

Det är kanske det viktigaste från Barça-matchen. Bayern fick jobbet gjort och sågade av Lewandowski när han återvände till Allianz Arena, men tvivel kommer att kvarstå tills Bundesliga-resultaten förbättras.

Manuel Veth är värd för the Bundesliga Gegenpressing Podcast och Area Manager USA kl transfermarknaden. Han har också publicerats i Guardian, Newsweek, Howler, Pro Soccer USA och flera andra butiker. Följ honom på Twitter: @ManuelVeth