Bayern München avslutar Bundesliga-resultatkrisen med 4-2 vinst över Wolfsburg

På pappret har Bayern München avslutat sin minikris efter VM. Rekordmeister slog Mainz mitt i veckan med 4-0 i DFB Pokal och, ännu viktigare, avslutade sina tre matcher i rad med 1-1 oavgjort med en 4-2-seger över Wolfsburg.

På ytan är resultatkrisen över. Men triumfen över Wolfsburg visade också på många brister som en mer effektiv motståndare kanske bättre hade utforskat. Enligt Bundesliga.com ledde Wolfsburg xG 2.71 till 0.68.

Inte överraskande höll Bayerns huvudtränare Julian Nagelsmann med om att hans lag kan ha haft lite tur på söndagskvällen. "Segern var avgörande," sa Nagelsmann till media efter matchen. "Vi gjorde tre mål från de tre första chanserna, vilket gjorde det lättare för oss."

Dessa tre mål av Kingsley Coman (9' och 14') och Thomas Müller (19') verkade ha dödat matchen tidigt, men ett mål i slutet av första halvlek av Jakub Kaminski öppnade dörren för Wolfsburg. Sedan i den 54:e minuten blev Joshua Kimmich utvisad med ett andra gult kort.

"Vi var för avslappnade efter 3-0 och lät Wolfsburg komma tillbaka in i matchen", sa Nagelsmann. Det var bara tack vare ett stycke individuell magi av Jamal Musiala i den 73:e minuten som Bayern äntligen kunde försegla matchen/ Jamals mål var avgörande, säger Nagelsmann. "Vi tar de tre poängen och går framåt."

Men även efter det fjärde målet av Bayern gick inte Wolfsburg ifrån. Vargarna gjorde en andra i den 81:a minuten när Mattias Svanberg äntligen omsatte en av sina många chanser. Yannick Gerhardt gjorde sedan en tredje bara några ögonblick senare, men VAR ingrep och tog bort allt hopp om Wolfsburg-comeback.

Resultatet innebär att Bayern för närvarande förblir toppen av tabellen. En poäng före Union Berlin, tre poäng före Dortmund, fyra poäng före Leipzig och fem poäng före Frankfurt. Alla dessa sidor är dock kvar i titelutmaningen.

Dessutom kommer dessa sidor också att ha noterat att Bayern-laget är oslagbart. Det fanns flera passager i spel där ett mer effektivt Wolfsburg-lag kunde ha gjort mål. Klubben, tränad av förre Bayern-chefen Niko Kovac, gjorde också de två första målen och grävde ner sig i ett omöjligt hål.

"Bayern gjorde tre mål från sina första två skott, eftersom Kingsleys var ett kryss och inte ett skott," sa Kovac efter matchen till meida. "Jag tror att vi hade väldigt otur att förlora idag. Deras individuella kvalitet gjorde skillnaden.”

Bayern kommer naturligtvis att se det annorlunda. Nagelsmann och klubbens chefer kommer att se detta som en typisk Bayern-liknande effektiv prestation. De kommer också att betona att denna vinst var nödvändig under en vecka då kaptenen och för närvarande skadade målvakten Manuel Neuer gav en kontroversiell dubbelintervju med The Athletic och Süddeutsche Zeitung.

I den intervjun kritiserade Neuer starkt Bayerns chefer för att ha sparkat sin målvaktstränare Toni Tapalovic. Även om uttalandena, som ofta är fallet i mediegrytan kring rekordmästarna, var överdrivna, skulle ett nederlag eller oavgjort mot Wolfsburg säkert ha öppnat slussarna för en mediecirkus. Men istället ger resultatet alla på Säbener Straße lite tid att lugna ner sig.

Men vad betyder resultatet för titelracet? Som alltid kommer sanningen att ligga någonstans i mitten när det gäller att bedöma detta resultat. Bayern tar gärna de tre poängen och förklarar sig tillbaka i form. Motståndarna kommer att notera att Bayern fortfarande kan vinna lyckliga matcher. Men i hemlighet kommer de att känna att det finns en chans att ta Bundesliga-titeln den här säsongen.

Manuel Veth är värd för the Bundesliga Gegenpressing Podcast och Area Manager USA kl transfermarknaden. Han har också publicerats i Guardian, Newsweek, Howler, Pro Soccer USA och flera andra butiker. Följ honom på Twitter: @ManuelVeth