Costa Rica sänker Nya Zeeland för att kvalificera sig till VM

De hade det mesta av bollinnehavet och de flesta möjligheter. De hade till och med bollen i nätmaskorna efter en instinktiv avslutning på nära håll från den talismaniske anfallaren Chris Wood, men domaren Abdulla Hassan Mohamed kritade av målet för en intrång av Matthew Garbett.

Nya Zeelands helvita var självsäkra och skarpsinniga, men fotboll på elitnivå är ofta fylld och oförlåtande. Lag vinner och förlorar matcher på ett ögonblick. Efter bara tre minuter, tajmade veterananfallaren Joel Campbell, en gång i Arsenal, sin löpning till perfektion för att ansluta med ett lågt inlägg från tonåringen Jewison Benette och stoppa in bollen, 1-0.

Det var Costa Ricas första och sista anfall i första halvlek. Ticos hade sin drömstart. De var 87 minuter från att vinna den sista VM-biljetten. Nya Zeeland förblev lugnt och utnyttjade tvekan i det costaricanska försvaret för att skapa fara och en uppsjö av chanser efter femton minuter. Med målmunnen på sin nåd borde Alex Grieve ha gjort det bättre. I den 36:e minuten krävde Nya Zeeland en straff för en knuff på Wood, men det ville inte domaren.

I halvtid gjorde Costa Rica förändringarna, vilket tog Kendall Waston, 34, och Bryan Ruiz, 36, samt Carlos Martinez. Ticos är ett åldrande lag, men de avslutade Concacaf-kvalet med nitton poäng från sina senaste sju matcher för att ta Panama till fjärde plats. Veteranerna visade sin erfarenhet och spelhantering efter paus. Envis, Ruiz gav lite framåtriktad impuls. Utrymme öppnades för Costa Rica när Nya Zeeland letade efter en kvittering.

Den nivelleringen kom aldrig. Istället blev Kosta Barbarouses utvisad för ett dåligt utfall och tog ut fotleden på Calvo. Den här gången kunde Nya Zeeland inte klaga, men med 22 minuter kvar jagade de helvita matchen, ett mål och en man under. Det var svårt för All Whites, en ung och sammansvetsad grupp som tog kliv under tränaren Danny Hay. De fortsatte att slåss, vilket gjorde den numeriska nackdelen irrelevant, men efter att ha spelat en av sina bästa matcher hittills stod de tomhänta.

"Prestandan var fenomenal", sa Hay i en snabbintervju och erkände att hans lag saknade pricken över i:et. – Det var så klart ett så nedslående mål att släppa in, men responsen efter det var otrolig från spelarna. Vi dominerade matchen totalt. Vi var sensationella. Även med tio man dominerar vi ett lag som nu ska till VM. Sättet på målet vi släppte in kommer att göra ont under lång tid.”

När sånger om "Ticos" ringde runt stadion blev Costa Rica den 32:a och sista VM-finalisten. Ticos kompletterar världscupuppställningen och hamnar i grupp E tillsammans med Spanien, Tyskland och Japan. I sin öppningsmatch den 23 november möter costaricanerna Spanien, två dagar efter att Senegal och Nederländerna har startat VM.