DFL Supercup erbjuder viktiga lärdomar för Bayern München och RB Leipzig

Bayern München och RB Leipzig har startat Bundesliga-säsongen 2022/23 på ett spektakulärt sätt. Rekordmeister och de nuvarande DFB Pokal-vinnarna möttes i DFL Supercup på lördagen inför 47,000 3 fans på Red Bull Arena i Leipzig. Efter en ledning med 0-45 under de första 3 minuterna av Bayern, stormade Leipzig tillbaka och föll precis till kort, och matchen slutade 5-XNUMX till Rekordmeisters fördel.

Jamal Musiala (14'), Sadio Mané (31'), Benjamin Pavard (45') gav Bayern en övertygande ledning. Sedan satte Marcel Halstenberg (59') Leipzig på tavlan innan Serge Gnabry (66') till synes lade bort matchen. Men Christopher Nkunku (77') och Dani Olmo (89') gjorde det nära innan Leroy Sané (98') äntligen lade spelet vila.

"Vi är inte nöjda", sa Dani Olmo om Leipzigs comebackförsök efter matchen. Den spanske yttern var synbart frustrerad över Leipzigs första halvlek och det djupa hål det satte klubben. "Vi måste förbättra oss och lära oss av det här spelet och de senaste matcherna."

Olmo anspelade på matchen mot Liverpool att Leipzig förlorade med 5-0. Ett resultat som i allra högsta grad verkade möjligt någon gång under lördagen också. Bayerns Jamal Musiala, i synnerhet, hade en stormande match och var lätt den bästa spelaren på planen.

"Vi kan skapa många chanser, och du måste se till att vi är hänsynslösa på den defensiva sidan också," sa Musiala. Den tyska tonåringen spelade i en roaming nummer 10 position till vänster och hade gott om utrymme att vara kreativ. "Den vänstra sidan är väldigt öppen och du kan alltid rotera för att gå ut brett eller komma in."

Leipzig gjorde det enkelt för Musiala att hitta rummet, bryta linjerna och orsaka alla möjliga farliga ögonblick. Tack och lov, Leipzig, åkte Musiala av efter 60 minuter. Utan tonåringen var Leipzig-anfallarna helt plötsligt fria att attackera mer fritt eftersom deras egen backlinje inte längre riskerade att plockas isär, vilket gjorde att de kunde bli mer äventyrliga.

"Vi spelade dåligt i första halvlek", sa RB Leipzigs målvakt Peter Gulacsi efter matchen. "Vi gav dem minst två mål efter fasta matcher. Vi var inte tillräckligt uppmärksamma och med tre mål under i paus var det ingen lätt match att komma tillbaka. De förtjänade att vinna matchen eftersom under hela 90 minuter; de var det bättre laget."

I slutändan blev det några viktiga lärdomar för båda klubbarna bara en säsong innan Bundesliga drar igång på allvar. För Leipzig var det andra gången i rad som de släppte in fem mål mot ett topplag. "Det är inte som att vi släpper in så många mål", sa Gulacsi.

Leipzig visade underläge i försvaret och i övergångsspelet mot Bayern. I den första halvleken verkade systemet av Domenico Tedesco kaotiskt, och hans lag kom ofta ifatt när de flyttade bollen snabbt framåt. Anfallaren Christopher Nkunku verkade förlorad, och spelet förbättrades bara när Olmo kom in i andra halvlek (52').

Byten spelade också en roll för Bayern, men i deras fall negativt. Matchen vände när Musiala togs av i den 60:e minuten. 19-åringen styrde mittfältet och var otroligt viktig i övergångsögonblick.

Även om det inte var en spikad starter, gjorde Musiala ett argument för att han skulle anses vara en viktig medlem av förstalaget. En annan faktor var Bayerns försvar, och backlinjen till Dayot Upamecano och Lucas Hernández kämpade under andra halvlek för att hålla tillbaka Leipzigs höga press- och mittfältsdominans.

Nagelsmann kommer säkert att oroa sig för att hans lag nästan ger bort en 3-0 och sedan en 4-1-ledning. Rekordmeistern har arbete att göra; att få nyvärvningen Matthijs de Ligt i form kommer att vara avgörande för att öka defensiv säkerhet. Musiala och Marcel Sabitzer var höjdpunkter för Bayern München.

Summan av kardemumman är att det återstår arbete att göra för Bayern. Men Nagelsmann kommer att titta på resultatet med insikten att även om det finns problem när det kommer till hans sida, är konkurrenter som RB Leipzig fortfarande långt ifrån att genuint utmana sitt lag om titeln den här säsongen.

Manuel Veth är värd för the Bundesliga Gegenpressing Podcast och Area Manager USA kl transfermarknaden. Han har också publicerats i Guardian, Newsweek, Howler, Pro Soccer USA och flera andra butiker. Följ honom på Twitter: @ManuelVeth