Tidiga mål i VM-finalen kan vara mer av en förbannelse än en välsignelse

När världsmästerskapet i Qatar 2022 når sin knockoutfas är det viktigare än någonsin att göra mål först. Forskning har funnit att att göra det inledande målet ger lag en mer än 80 % chans att vinna i VM-utslagsmatcher, med ett stort undantag.

När Kieran Trippier gjorde mål med en frispark i 5:e minuten i VM-semifinalen mot Kroatien 2018, kanske Englands fans trodde att de hade en fot i finalen.

Och några år senare 2021 hade Englands Luke Shaw bollen i nätet i finalen av UEFA Euro 2020 innan några fans ens hade kommit till sina platser.

Men vid båda dessa tillfällen var England på den förlorande sidan.

Vissa kanske kallar detta "typiskt England", men i själva verket kan poäng mycket tidigt i avgörande matcher ibland vara mer av en förbannelse än en välsignelse.

Det gäller inte minst VM-finalen.

Svenska sportvideolösningsföretaget Spiideo, som arbetar med de spanska och kroatiska landslagen, slog sig ihop med University of Oxfords statistikexpert Matthew Penn för att undersöka hur tidpunkten för öppningsmålet påverkar lagens chanser till seger.

De fann att att göra först i en utslagsmatch för VM ger ett lag 82 % chans att vinna matchen. När man tittade på tidpunkterna för de första målen visade uppgifterna att att göra öppningsmålet mellan den 75:e och 90:e minuten ger 97 % chans att vinna. Om öppningsmålet görs under de första 15 minuterna av en match, sjunker detta till en chans på 77 % för seger eftersom motståndet har mer tid på sig att komma tillbaka in i matchen.

Detta tyder på att, föga överraskande, att poäng först ger lagen den bästa chansen att vinna en utslagsmatch för VM.

Men när det kommer till själva VM-finalen leder väldigt tidiga mål i allmänhet inte till seger.

Penn säger att av de åtta VM-slutspel där öppningsmålet har gjorts under de första 15 minuterna, har sex av de åtta lag som har gjort mål först förlorat matchen.

Den senaste gången som hände var 2006 när Zinedine Zidane gav Frankrike ledningen från straffpunkten i den sjunde minuten innan Marco Materazzi kvitterade efter 19 minuter. Italien vann den finalen på straffar.

Det slutliga förlorande laget tog också ledningen under de första 15 minuterna av finalen i världscuperna 1974, 1962, 1958 och 1954, samt 1966 när Västtyskland gjorde mål i den 12:e minuten innan England kom tillbaka för att vinna 4- 2 i tilläggstid.

Penn säger "det här tyder på att det kanske inte är lika fördelaktigt att göra ett tidigt mål i en VM-final" och att det till och med kan vara "psykologiskt ofördelaktigt."

I många av dessa finaler lyckades laget som släppte in det inledande målet få en snabb kvittering. England var på samma nivå efter 18 minuter 1966, och Nederländernas tidiga ledning 1974 togs bort av Västtyskland efter 25 minuter. 1954 lyckades Ungern faktiskt vara med 2-0 efter åtta minuter bara för att Västtyskland skulle jämna ut poängen med 18-minutersstrecket innan han till slut vann med 3-2.

Produktchefen på Spiideo, Fredrik Ademar säger att poäng tidigt "kan ofta sluta med att bjuda in mer press och förändra spelens momentum", och att även om det i termer av sannolikhet ökar dina chanser att vinna, måste lagen "vara både taktiskt och mentalt förberedd för dessa stunder” för att säkerställa att en tidig ledning övergår till en seger.