Frankrike besegrar England och går vidare till VM-semifinalerna

Översta raden

Frankrike besegrade England med 2-1 i VM-kvartsfinalen i lördags, efter ett franskt mål i den 78:e minuten, bara minuter efter att England gjorde oavgjort matchen på en straffspark – vilket skickade Frankrike till semifinal där man möter Marocko.

Nyckelfakta

Den franske mittfältaren och Real Madrid-stjärnan Aurelien Tchouameni gjorde mål i den 17:e minuten från en djup passning från Antoine Griezmann, vilket gav Frankrike en tidig ledning.

Inför ett engelskt anfall gjorde franske målvakten Hugo Lloris sedan två nyckelräddningar inom några minuter från varandra, räddade en frispark från Englands Luke Shaw, följt av ett snabbt skott från Englands anfallare Harry Kane.

Kane utnyttjade en straffspark mot Lloris – en långvarig lagkamrat med Premier League-laget Tottenham Hotspur – och kvitterade matchen åtta minuter in i andra halvlek.

Kanes mål var hans 53:e för det engelska landslaget i internationellt spel – inklusive World Cup, EURO Cup och Nations League-turneringar – vilket gjorde att Wayne Rooney blev Englands främste målskytt genom tiderna.

England behöll kanten under större delen av andra halvlek, där Frankrike förlitade sig starkt på Lloris för att avvärja en stark engelsk offensiv front – England har tagit 16 skott på nätet, långt över Frankrikes åtta.

Men i den 78:e minuten blev den franske veterananfallaren Oliver Giroud – som skrev historia i sin vinst över Polen i åttondelsfinalen och blev landslagets ledande genom tiderna målskytt – lade till ytterligare ett mål när Frankrike återtog ledningen.

Med två målchanser för England sent in i matchen missade Kane på en straffspark högt över ribban, medan Marcus Rashford, i en 100:e minuts straffspark, missade högt.

Tangent

I en spännande match tidigare på lördagen, Marocko upprörde Portugal 1-0, och blev det första laget som representerar en arabisk nation eller ett afrikanskt land att gå vidare till semifinalen i turneringen. Tidigare i veckan chockade Marocko Spanien i en straffläggning i sin kvartsfinalmatch. De enda afrikanska lagen som någonsin hade gått vidare till kvartsfinalen var Ghana 2010, Senegal 2002 och Kamerun 1990. Värdlandet Qatar skrev historia tidigare i turneringen som det första värdlandet någonsin. utslagen först från VM.

Nyckelbakgrund

Frankrike vann sin andra VM-titel i den sista omgången av turneringen 2018, och besegrade Kroatien med 4-2 bakom uppgångsfenomen Kylian Mbappe – turneringens främste målskytt och den 35:e bäst betalda idrottare i världen, enligt forbes. England, som spelar separat från Wales, Skottland och Nordirland, har bara vunnit en gång, 1966. Frankrike och England hade tidigare mötts två gånger tidigare i VM 1966 och 1982, där England vann båda matcherna.

Vad att titta på

Frankrike möter Marocko klockan 2 på onsdagen i semifinalen. Argentina och Kroatien – som vann sin kvartsfinalmatch i en straffläggning mot Brasilien, en favorit att vinna turneringen – kommer att mötas klockan 2 på tisdag. Den matchen kan bli det sista VM-framträdandet för två fotbollslegender: Kroatiens kapten Luka Modric, som spelar som mittfältare för Real Madrid, och Argentinas Lionel Messi, superstjärnanfallaren (och världens bäst betalda idrottare) för Paris Saint-Germain. Även om båda tidigare har spelat i en VM-finalmatch (Messi 2014 och Modric 2018), har ingen av dem vunnit världens största sportevenemang.

Överraskande fakta

I en tweet före matchen frågade Frankrikes president Emmanuel Macron Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak om han skulle stödja Les Blues (smeknamnet för det franska landslaget) om de vinner, med Sunak svarar: ”Förhoppningsvis slipper jag det men du har en deal. Ser fram emot att du hamnar bakom Three Lions i nästa omgång.” Efter en rad uppenbara missade samtal mot det engelska laget i första halvlek, brittiske komikern Ricky Gervais Tweeted, "Är alla tjänstemännen franska?"

Ytterligare läsning

World Cup Underdogs: Marocko besegrar Portugal, blir det första afrikanska eller arabiska landet som går vidare till semifinal (Forbes)

Lättnadens suck: Argentina överlever den häpnadsväckande comebacken i Nederländerna för att nå VM-semifinalerna (Forbes)

Vad du ska titta på i finalen av World Cup Stretch: Messi's Last Stand, Neymar vs. Pelé, Marockos lopp i evigheter och mer (Forbes)

World Cup Shocker: Kroatien slår ut favorit Brasilien även när Neymar binder Pelés målrekord (Forbes)